Ga naar hoofdinhoud
de Stiltehuisjes: ruimte voor rust en zelfzorg

Naar home

Blogserie - deel IV : RUST in de klas en schoolomgeving

Het weten dat RUST één van de belangrijkste componenten vormt voor een goede ontwikkeling bij leerlingen, is één ding. Het creëren van een RUSTige klas- of schoolomgeving, brengt weer andere uitdagingen met zich mee. Niet alles heb je namelijk in de hand. Daarom is het van belang om je te concentreren op wat wel binnen handbereik ligt én wat realiseerbaar is op korte termijn. Daar liggen kansen om RUST op een laagdrempelige manier in je omgeving te integreren. Onderstaand worden mogelijkheden in kaart gebracht.

Meer lezen
Drukte en onrust in de klas; het Stiltehuisje helpt.

Blogserie - deel III : RUST in de groep

Dat RUST veel kan betekenen voor leerkrachten en leerlingen spreekt voor zich. RUST in de groep als geheel werpt ook zijn vruchten af. Zo prettig om het fijn te hebben met elkaar in de klas, toch? En een goede taakgerichtheid is ook heel welkom.

Maar bedenk eens dat we vaak met gemiddeld 25 leerlingen op een beperkt aantal m2 ongeveer 5 uur per dag samenzijn. Wie heeft dat ooit bedacht!? Dat vraagt nog al wat om met elkaar als groep in RUST te functioneren.

Welke mogelijkheden liggen er binnen handbereik om RUST in de groep te creëren? Deze kunnen ook zo door jou ingezet worden.

Meer lezen
Drukte en onrust in de klas; het Stiltehuisje helpt.

Blogserie - deel II : RUST voor jouw leerling

RUST voor jezelf binnen je werk als leerkracht heeft je na aanleiding van onze vorige post, hopelijk al inspiratie gebracht. Naast RUST in jezelf weten we natuurlijk allemaal dat RUST in je leerling een heel belangrijke is om zich goed te voelen en zich positief te ontwikkelen.

Het is heerlijk om in zo’n klas te staan met allemaal van die heerlijke koppies. Soms vergeten we dat we de hele dag van alles van ze willen. Opletten, concentratie, opdrachten uitvoeren, goede sociale interactie, enz. Dat vraagt nogal wat. Dit lukt natuurlijk het beste vanuit RUST. Als leerkracht kun je met de vijf volgende punten je leerlingen hierbij ondersteunen:

Meer lezen
Drukte en onrust in de klas; het Stiltehuisje helpt.

Blogserie - deel I: RUST voor jezelf als leerkracht of begeleider

RUST in jezelf, RUST in je leerling, RUST in jouw groep en RUST in jouw leeromgeving zorgen ervoor dat iedereen zich op school prettig voelt én zich vanuit deze RUST goed kan ontwikkelen.

Maar RUST in jezelf is een heel leuke na een dag vol ‘Juf, mag ik.., Juf ik snap het niet, ‘Juf wat moet ik doen? De vele ballen die je als leerkracht gedurende een lesdag in de lucht houdt, de prikkels die op je afkomen kunnen er voor zorgen dat je je aan het einde van de dag hélémaal leeg voelt. Dat moet toch anders kunnen? De sleutel ligt grotendeels bij jezelf. Er valt namelijk veel te winnen als je goed voor jezelf zorgt, hoe lastig dat binnen het onderwijs ook is. Toch kun je al met een aantal kleine aanpassingen een groot verschil maken. Hoe? Lees maar mee.

Meer lezen
Drukte en onrust in de klas; het Stiltehuisje helpt.

Blog: Het nieuwe normaal 2.0

Het zijn bizarre tijden. Dat kan niemand ontkennen. Een aantal weken van thuiszitten zit erop. Maar hoe verder? Wat zullen de volgende stappen zijn? Er wordt gesproken over het nieuwe normaal, alsof het gelijk al de normaalste zaak van de wereld is. Een anderhalve-meter-afstands-maatschappij.Hoe moeten we ons dat voorstellen? Zeker met kinderen en binnen scholen… Kunnen we het ook anders zien?

Als de fysieke anderhalve meter de voorlopige norm is, worden scholen voor grote uitdagingen gesteld. Oplossingen bedenken voor volle klassen, beperkte fysieke ruimte binnen de scholen en hoe het contact met de leerlingen zelf vorm te geven, zijn de uitdagingen. Dat laatste hoeft niet alleen fysiek. Mentaal contact maken vormt hier dé belangrijkste oplossing. Dan kan je zo dichtbij komen als gewenst is. Hoe? Door in verbinding te treden. Met jezelf en met de kinderen om je heen.

Meer lezen
Drukte en onrust in de klas; het Stiltehuisje helpt.

Blog: Hoe ga jij om met boze leerlingen?

Hoe ga jij om met boze leerlingen in jouw klas? Mag de boosheid er zijn en op een goede manier
doorleefd worden? Hoe wordt de leerling weer rustig? Ga je ook individuele gesprekken aan met
leerlingen hierover? Allemaal vragen die essentieel zijn bij het gebruik van de Stiltehuisjes. Bij een goede inzet hiervan, kunnen leerlingen in de mooie Stiltehuisjes mét stilte-activiteiten hun boosheid doorleven en weer
rustig worden. Dáárna kan het gesprek plaatsvinden waaraan een leerling zich kan ontwikkelen. Het waarom van de boosheid wordt vaak wel besproken, waarbij dan ook het gevaar ontstaat dat de leerling opnieuw zijn boosheid ervaart en één en ander weer oplaait.

Meer lezen
Drukte en onrust in de klas; het Stiltehuisje helpt.
Back To Top